keskiviikko 11. marraskuuta 2009

Ihmedieetin reflektointia ja refaktorointia

Viime viikko sujui ongelmitta, vaikkakin paikkasin kolmannen kävelyn vasta lauantaina. Tällä viikolla on metron rikkoutumisen ansiosta kävelyt jo plakkarissa ja salireissujakin on kertynyt kolmin kappalein. Ruokailut ja nettilöpinät ovat myös pysyneet kiltisti kurissa. Tälläkin viikolla aikaa on 2,5 tunnista jäljellä vielä 2 tuntia.

Niina on tällä viikolla Suomessa ja luvassa onkin tämän kunniaksi railakas viikonloppu. Tilasin jo lauantain herkuttelupäivälle kolmen jälkiruoan illallisen :D

Tästä inspiroituneena ajattelin tämän viikon jälkeen muuttaa hieman dieettisuunnitelmaani tiukempaan suuntaan ja sallia yhden täysin vapaan napostelupäivän sijaan itselleni vain yhden laskelmista vapaan illan. Painoni on tässä jo jonkin aikaa nimittäin pysynyt tasaisesti siinä 75 kilon tuntumassa siksi, että syön napostelupäivänäni helposti muina päivinä syntyvän energiavajeen verran varastoon ;) Käytännössä tämä tarkoittaa siis vapaata ruokailua klo 18:00 ja 24:00 välisenä aikana, eikä vapaa ruokailu luonnollisesti ala ennen kuin vanhojen ruokailujen odotusaika on kulunut umpeen.

Noin yleisesti fiiliksistä dieetin suhteen voi kertoa sen verran, että pääosin dieetti ei ole käytännössä elämääni rajoittanut, mutta pariin otteeseen on joutunut kieltäytymään tarjotuista alkoholijuomista tai karkeista. Alkoholin nautiskeluun dieetti ei tosin sovi laisinkaan, mutta allekirjoittanutta se ei ole kummemmin haitannut kun tuota ilolientä tulee muutenkin juotua niin vähän.

Jos tästä tekisi jonkun pysyvämmän järjestelyn laihdutustarkoituksiin niin lähtisin varmaan poistamaan tuon herkutteluvapaan jakson kokonaan, mutta mahdollistaisin seuraavan ruokailun jouduttamisen liikkumalla. Jollekin päivälle viikosta rajaa voisi kenties nostaa niin, että jokainen syöty 100kcal auheuttaa vain puolen tunnin odotusajan, mutta täysin rajoittamaton ruokailu tuntuu ainakin näin dieetin keskellä lähinnä velvoittamaan allekirjoittaneen ylensyöntiin ;)

Erityisen runsaan ruokailun jälkeen tulevan pitkän odotusajan keskeyttämisen sanktio tuntuu tällä hetkellä lisäksi aivan liian rankalta kun se on joissakin tilanteissa kuitenkin ihan perusteltua. Koko pointti kuitenkin katoaa jos tästä ei seuraisi mitään sanktiota, joten hyvä vaihtoehto voisi olla sellainen, että jos syö ennen odotusajan päättymistä, lisätään jäljellä oleva odotusaika kaksinkertaisena uuteen odotusaikaan.

Tässä konkreettinen esimerkki uusilla säännöillä (joita en siis ainakaan itse vielä ala noudattamaan):

* Syön 300kcal aamiaisen.

* Odotan 4 tuntia. 100 kcal edestä ruokailua menee siis edelleen "hukkaan".

* Syön 1000kcal pizzan.

* Odotan 6 tuntia, jonka aikana kävelen 4 kilometriä. Kävely kuluttaa noin 200 kcal, joten odotusaikaa on 4 tunnin sijaan jäljellä enää 2 tuntia.

* Syön 200kcal välipalan. 2 jäljellä ollutta odotustuntia lisätään tuplana uusiin, joten seuraava ruokailu on sallittua 6 tunnin kuluttua.

* Odotan 5 tuntia.

* Syön 100 kcal iltapalan. 1 jäljellä ollut odotustunti lisätään tuplana uusiin, joten seuraava ruokailu on sallittua 3 tunnin kuluttua.

Tällä mallilla runsaat ateriat ovat edelleen seurauksiltaan tuskallisia, mutta tilanne on kuitenkin mahdollista korjata suhteellisen terveellisin keinoin.

Koska olen itse hieman tavoitepainoni yläpuolella niin olen miettinyt, että tämän haasteen jälkeen voisin kokeilla tällaista mallia jopa siten, että 100 kcal aiheuttaa 1,5 tunnin odotusajan seuraavaan ruokailuun, mutta katsotaan millaiset fiilikset ovat sitten kuukauden päästä :)

1 kommentti: