sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Uskomuksesi terveellisestä ruokailusta ovat vääriä

Ihmiskunta tietää hyvän vähän ruokailun vaikutuksista ihmisen terveyteen. Olemme tieteellisesti havainnoineet useita yksittäisiä reaktioketjuja ja meillä on jonkin verran korkean tason tilastollista tietoa aiheesta. Meiltä kuitenkin puuttuu kattava ymmärrys siitä miten palaset toimivat yhdessä ja vaikuttavat toinen toisiinsa. Meiltä puuttuu myös kattava ymmärrys potentiaalisista yksilöllisistä eroista ja täten kyky ottaa ne huomioon.

Tämän lisäksi ei ole olemassa yksiselitteistä "terveyttä", jota ruokailulla voi edesauttaa. Terveyden voi karkeasti jakaa vaikkapa fyysiseen että psyykkiseen hyvinvointiin, ja nämä taas kummatkin lyhyen ja pitkän aikavälin hyvinvointiin. Jo tällä neliosaisella jaottelulla löydetään helposti esimerkkejä tilanteista, joissa tiettyä terveyden osa-aluetta edistävä ruokailu on haitallista joillekin muulle terveyden osa-alueelle. Terveys voidaan kuitenkin jakaa vielä huomattavasti useampiin eri osiin myös täysin erilaisiin tekijöihin pohjautuvilla jaotteluilla, jolloin näiden ristiriitöjen löytyminen tulee entistäkin selkeämmäksi.

Vuosi toisensa perään päättäjät ja toimittajat ovat kuitenkin kysyneet asiantuntijoilta "miten ihmisten tulisi syödä, jotta he pysyisivät terveinä?". Lopulta käteen on jäänyt pääosin virheellisiin oletuksiin ja ihmiskunnan yleistyksiin perustuvia arvauksia, jotka tuntuvat ihmisen ajattelussa muodostavan loogisen kokonaisuuden. Näin on syntynyt "totuus" terveellisestä ruokailusta.

Mitä ovat sitten ne oikeat uskomukset? Todennäköisesti kukaan ei vielä tiedä. Ikävä kyllä tämä ei millään tapaa estä ihmisiä uskomasta vakaasti siihen, että he tietävät. He ovat omaksuneet loogiselta tuntuvat yleiset uskomukset ja taistelevat kaikin psykologisin keinoin ollakseen kohtaamatta oman ymmärryksensä rajallisuutta. Ironisesti heidän vahva tarpeensa jäsentää maailma totuudenmukaisesti ja toimia siinä loogisesti estää heitä pääsemästä lähemmäksi totuutta.

Mitä sinä sitten voit tehdä asialle? Tekisitkö sitä ihan oikeasti kuitenkaan jos se vaatisi oman tietämättömyytesi edessä nöyrtymistä ja pitkäjänteistä sitoutumista?

3 kommenttia:

  1. Yksilöt eivät merkitse tilastollisesti ko. suuremmassa mittakaavassa, mitä rahalliset päättäjät osakseen kontrolloivat.
    En usko että omat uskomukseni terveellisestä ruokailusta ovat vääriä, koska en noudata perinteistä suomalaista mallia terveellisestä ruokailusta..
    Hyvin sanottu tuo terveyden neljä muotoa, henkistä hyvinvointia ei saavuteta ultrasuperkevyellä-yogurtilla ja kuntosalinjäsenyydellä..

    VastaaPoista
  2. Eena on ne sunkin uskomukset hyvin suurella todennäköisyydellä pääosin vääriä ;)

    Mä olen tonkinut aika paljon tietoa tästä aiheesta pitkin internetin ihmeellistä maailmaa ja ainakin musta näyttäisi siltä, että vaikka teorioita ja oletettuja mekanismeja kyllä piisaa, niin ei meillä vielä vaan oikeasti ole kenelläkään riittävästi tietoa ja ymmärrystä sanoa mitkä niistä ovat relevantteja tai miten niihin tulisi oikeasti vaikuttaa yksilövalintojen tasolla.

    Se mitä me tiedetään on pääosin tasolla "jos syöt riittävästi näitä ja näitä asioita, vältyt todennäköisemmin näiltä ja näiltä ongelmilta". Tämä on tietenkin parempi kuin ei mitään, mutta aika kaukana riittävästä ymmärryksestä ruokavalion tilanne- ja tavoitekohtaista optimointia varten.

    VastaaPoista
  3. Entä jos tykkää ultrasuperkevyestä jogurtista ja kuntosalilla käynnistä? :S Kai se sitten edistää myös henkistä hyvinvointia. Terveisin, pilkunviilaaja.

    VastaaPoista