torstai 10. syyskuuta 2009

Uusi haaste: Verkkososiaalisuus kuriin

Pidimme tänään Mikon kanssa normaalin One-On-One -työnohjaustapaamiseni ja sen tuloksena muodostui uusi haaste.

Olen viime aikoina syystä tai toisesta käyttänyt ajastani suhteellisen suuren osuuden erilaisten lyhytviestien ja chattien maailmassa. Kyseinen puuha on tunteellisella tasolla kovin antoisaa kun linjojen toisesta päästä löytyy useita itselle merkityksellisiä ihmisiä. Antoisuutensa ansiosta touhuun kehkeytyy helposti myös jonkin asteinen riippuvuus, joka vie aikaa muilta - kenties tärkeämmiltä ja hyödyllisemmiltä - asioilta. Tästä syystä olen päättänyt vähentää tietyn tyyppisen verkkososiaalisuuteni määrää seuraavan kolmen kuukauden ajalta asteittain seuraavasti:

To 10.09. - Pe 11.09. : siirtymäaika. max. 2 tuntia päivässä rajattua verkkososiaalisuutta.

La 12.09. - Pe 09.10. : max. 10 tuntia rajattua verkkososiaalisuutta viikossa.

La 10.10. - Pe 06.11. : max. 5 tuntia rajattua verkkososiaalisuutta viikossa.

La 07.11. - Pe 04.12. : max 2,5 tuntia rajattua verkkososiaalisuutta viikossa.

La 05.12. - Pe 11.12. : max 1 tunti rajattua verkkososiaalisuutta viikossa.

Tämän haasteen kautta tulevien kokemusten kautta yritän löytää itselleni sopivan tasapainon myös pysyvämmäksi ohjenuoraksi.

Mitä tämä rajattu verkkososiaalisuus sitten pitää sisällään? Tarkoituksena on, että tämä haaste ei tule työn tekemisen eteen, joten töiden tekemiseen liittyvät lyhytviestit ja sähköpostit eivät kuulu rajattuun verkkososiaalisuuteen. Sovimme Mikon kanssa myös, että suotuisan harrastuksen tukemisen nimissä omiin blogeihin kirjoittaminen ja asiallisessa mittakaavassa omien blogien kommentteihin vastaaminen ei kuulu rajattuun verkkososiaalisuuteen. Käytännössä kaikki muu muiden ihmisten kanssa interaktiossa tapahtuva viestintä (siis myös tuntemiensa ihmisten kirjoitusten lueskeleminen) internetin välityksellä kuuluu rajoitetun viestinnän piiriin.

Mikko toimii haasteeni managerina ja kerää hallinnoimaansa rahastoon minulta 10 euroa jokaiselta viikon rajan ylittävältä alkavalta tunnilta. Jos rahastoon ikinä mitään päätyy niin varat käytetään hänen päätösvaltansa mukaisesti älykkäällä tavalla. Mikon toiminnan mahdollistamiseksi raportoin joka perjantaina (tai viimeistään viikonloppuna) blogiini kuluneen viikon verkkososiaalisuuteni ja toivonkin, että mikäli "unohdan" kirjata jonkun yöllisen viiden tunnin elämääkin tärkeämmän chattituokion kanssanne niin vasikoitte minut julmasti Mikolle sähköpostitse etunimi at dicole.com :) Todistettavissa olevasta vasikoinnista on kuulemma luvassa palkkio.

Ihaninta parhautta luonnollisesti olisi jos en taivaltaisi kylmää taivaltani täysin yksin vaan saisin matkalle mukaan myös muita haasteen vastaanottajia! Kymmenen euron sanktiomaksuihin ei luonnollisesti tarvitse lähteä mukaan, mutta jos haluaa itse kokeilla samankaltaista verkkososiaalisuuden rajoittamista niin ei kun oma blogi pystyyn ja kommenttia tänne blogiin niin saadaan uusi haasterinki pystyyn :)

Seuraava raportti näiden parin ensimmäisen päivän siirtymäajasta luvassa siis huomenissa (tai tulevan viikonlopun aikana). Wish me luck :)

1 kommentti:

  1. Facebookissa ja twitterissä roikutun ajan myötä tekisi melkein mieli ottaa haaste vastaan.

    Suuri osa näiden parissa vietetetystä ajasta on kärjistäen hukkaan heitettyä. Ongelma, kuten sanot yllä on siis ajan, ei aivokapasiteetin menettäminen. Mielestäni satunnaiset chattipiikit kesken työpäivän voivat toimia porkkanana tehdä joku homma loppuun tai stimuloida tiedostamatta ajattelemaan ongelmaa siinä aivolohkossa, joka sen parhaiten ratkaisee. Ihannetilanteessa tunti ripoteltuna viikon ajalle voisi jopa riittää.

    Viikonloppuisin -- tai päivinä jolloin yrittäjäkään ei tee töitä -- pätisi kuitenkin eri säännöt, koska aikaahan on eri tavalla käytössä. Osa siitä on tarkoituskin käyttää sosiaalisuuteen ihmisten parissa. Ehkä tunti viikossa ja lisätunti niin sanotuille vapaapäiville?

    Miten pidät kirjaa verkkososiaalisuudesta? Onko käytössä joku ohjelmien ja osoitteiden käyttöä stalkkaava ohjelma, kuten esimerkiksi RescueTime?

    VastaaPoista