lauantai 31. heinäkuuta 2010

Tein sen! Täysi kymppi!

Onnistuin järjestämään viikkoni sillä tavalla, että ehdin kävellä kotoa töihin ja töistä kotiin jokaisena arkipäivänä! Jee! Se tekee yhteensä 10 hyötyliikuntana suoritettua hieman yli kolmen kilometrin kävelyä :)

En oikein tiedä mitä tuo matka todellisuudessa on, sillä reittiopas näyttää 3,3 km ja kevyen liikenteen reittiopas taas 3,9 km. Suhteellisen turvallisin mielin voinee siis arvella, että se on ainakin kolmisen kilometriä. Tämä tekee viikon kävelysaldoksi 30 kilometriä, joka kääntyy noin 50kcal/kilometri laskukaavalla 1500 kcal ylimääräiseksi kulutetuksi energiaksi.

Jos siis tekisin tämän noin puolitoista tuntia arkipäivässä vievän liikuntasuoritteen joka viikko, kertyisi kulutettua ylimääräistä energiaa vuodessa 78 000 kcal. Tämä vastaa 7000kcal/kilo laskukaavalla noin 11 kiloa kehon rasvavarastoja.

Let's take that again: "Laihdu 11 kiloa liikkumalla puolitoista tuntia joka arkipäivä vuoden ajan!". Ei kuulosta hirvittävän seksikkäältä Abtroniccien ja Nutrilettien aikakaudella, jona joka toinen naistenlehti lupaa kannessa teho-ohjelman kadottavan viisi kiloa kahdessa viikossa.. eihän? ;)

Itselleni kävely kuitenkin toimii erinomaisena tapana tarjota aikaa miettiä, tapa taittaa työmatkat sekä pieni lisäys jokapäiväiseen energiakulutukseen. Joka viikko tällainen täysi kymppi ei kyllä onnistu kun toisinaan töistä ei pääse ollenkaan yöksi kotiin tai kiire, sää ja kantamukset katkaisevat kamelin selän. Sopivan keskitien tavoitteeksi muodostunut 5 työmatkakävelyä viikossa on kuitenkin tuntunut suhteellisen helpolta järjestää.

Mutta sitten vielä nopea katsaus viime viikkoon. Salireissuja kertyi kävelyiden lisäksi normaalit kaksi ja kummempia poikkeamia ei dieetissä ollut. Eilen tosin ruokailu oli vähintäänkin omituinen, sillä synttäreiden juhlistaminen Tivolissa toi eteeni kahta erilaista kakkua, sipsejä, vaahtokarkkeja ja tikkarin niiden muutamien sokeripitoisten alkoholijuomien lisäksi. Koska en kuitenkaan syönyt muuta kuin yhden SEMEN annoksen aamulla niin yhdistettynä pienoiseen tanssimiseen ja kahteen kävelykertaan ei energiayhtälö todennäköisesti mennyt merkittävästi yli tavoitteiden.

Verenpaine on tänään eilisen juhlimisen jäljiltä ollut taas hieman omituinen 133/73 (56) ja aamupaino alkoholin antidiureettisten ominaisuuksien ansiosta 78.1 kg. Eilinen vähän enemmän normaalitilanteessa tehty punnitus antoi aamupainoksi 78.7 kg ja kevyen aamiaisen jälkeen 79.1 kg. Kevyen aamiaisen jälkeinen paino on siis pudonnut ensimmäisen kuukauden aikana noin viisi kiloa.

On aika vaikea sanoa paljonko tästä on todellista painonpudotusta ja kuinka paljon voi laskea vain ruoansulatuskanavan sisällön muutoksien tai maksan ja lihasten glukogeenivarastojen tyhjenemisen piikkiin. Vähän on sellainen olo, että ruokavalio on tässä kuussa sisältänyt hieman minulle normaalia dieettiä enemmän hiilihydraatteja ja tästä sysytä en ihan sitä perinteistä kolmea kiloa tuosta laskisi sivuvaikutusten piikkiin.. Mutta jos nyt vaikka kaksi kiloa arvioisi niin päästäisiin toteamaan, että ei ihan ole kiloa viikossa tipahtanut.

Tämä ei ole mielettömän yllättävää kun ottaa huomioon erilaisten viime kuukauden varrelle mahtuneiden poikkeustilanteiden määrän. Pettymys ei siis ole kovin suuri, mutta vähän tukevampaa selkärankaa voisi kyllä yrittää seuraavan kuukauden aikana hankkia. Tässä on melkein muodostunut tavaksi ottaa viikonloppuisin vähän rennommin, vaikka se ei alunperin ollut suunnitelmissa.

Sen sijaan, että ottaisin vain tiukan linjan myös viikonloppuisin tai sallisin vastikkeettomasti yhden rennomman päivän voisin kokeilla jotain ehdollista mallia. Voisin esimerkiksi normaalien 5 kävelykerran ja kahden salireissun jälkeen antaa itselleni mahdollisuuden ansaita rennompi ruokailupäivä polkemalla tunnin kuntopyörällä. Jos tällaisella uroteolla voisi vaikka korvata aamiaisensa runsaammalla brunssilla hyvässä seurassa niin pääsisi hyvillä mielin nautiskelemaan elämästä enemmän :)

2 kommenttia:

  1. Taidan olla onnellisessa asemassa kun itsellä onnistuu täyden kympin suoritukset joka viikko :) tosin matkaa kertyy hiukan vähemmän, himpun alle 3km per suunta optimaalisinta reittiä pitkin. Aika usein tosin menen kiertoteitä ihan mielenkiinnosta.

    Eli vissiin kaloreita kuluu, mutta olisi mielenkiintoista kyllä tietää minkä verran pienhiukkasia ja muita epäpuhtauksia sitä sitten tulee hengiteltyä työmatkojen aikana. Ei taida olla ihan puhtaimmasta päästä ilmanlaatu pietarissa.

    -Eikka

    VastaaPoista
  2. Liity Antti http://www.heiaheia.com/account niin saat hyvän kirjanpidon siitä mitä oot tehny ja mitä painat :)

    VastaaPoista